Expositie ‘100X Scherer in black & white’

Vanaf 19 juni 2017 is de galerie niet meer open in het weekend maar alleen op afspraak. De expositie ‘100x Scherer’ blijft voorlopig nog even gehandhaafd en iedereen is van harte welkom na een telefoontje 06-54303031

100X Scherer
in black and white
Fotograaf Kees Scherer (1920-1993), geboren op 16 april 1920 in een alkoofwoning op de Lijnbaansgracht 58(1 hoog voor) in de Jordaan, begon zijn loopbaan in 1948. In de jaren vijftig en zestig heeft hij vele landen aangedaan voor o.a. de reispockets van uitgeverij Bruna en het tijdschrift Avenue.
En natuurlijk heeft hij ook zijn geliefde Amsterdam uitgebreid vastgelegd. In 1957 verscheen het fotoboek ’24 uur Amsterdam’, lang  voor de internationale uitgaven; ‘A day in the life of Japan’, 24 ours in the life of Los Angeles’, ‘A day in the life of the Sovjet Union’, etc..
Je zou bijna denken dat zij het idee van Kees Scherer hebben overgenomen.
Ook was hij een van de eerste Nederlandse fotografen die de Hongaarse opstand in 1956 heeft vastgelegd en de Watersnoodramp in Zeeland in 1953.
In 1955 initieerde hij samen met Bram Wisman en Ben van Meerendonk  de internationaal uitgegroeide fotocompetitie voor professionele persfotografie, ‘World Press Photo’.
In 1987 werd Kees getroffen door een herseninfarct en kon dientengevolge niet meer lopen, schrijven, lezen en praten, maar geestelijk was hij nog Amsterdams bij de tijd. Om grapjes of herinneringen kon hij nog smakelijk lachen maar de communicatie met de wereld om hem heen, die hij zo lang met liefde fotografisch heeft vastgelegd, was verbroken. Hij wilde niet meer verder leven maar hij heeft het toch nog tot 1993 moeten volhouden in verpleeghuis het Zonnehuis te Amstelveen televisiekijkend tussen demente bejaarden.
In 1992 en 1998 zijn er nog 2 fotoboeken van Amsterdam en Parijs verschenen bij uitgeverij Tirion en in 2008 het oeuvreboek, ‘Kees Scherer – Beeldverhalen van een straatfotograaf – 1948>1967’, met een zeer goede beschrijving van zijn leven en werk door Willem Ellenbroek, bij uitgeverij De Verbeelding. Een standaardwerk voor liefhebbers van zijn werk.
De foto’s, welke in de expositie worden getoond, omvatten werk uit New York, Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk, Egypte, Engeland, etc. en natuurlijk Amsterdam en Nederland.
Alle prints zijn in de jaren vijftig en zestig door Kees Scherer zelf afgedrukt en van de meeste foto’s is nog slechts 1 exemplaar voorradig. Bij alle prints wordt een certificaat van echtheid geleverd.
Voor geïnteresseerde bezoekers is een CD beschikbaar met alle nog voorradige vintageprints.
Pim Westerweel